6. november 2016

Hvordan trene om høsten.

Nå, i tiden etter sesongen og langt fram til neste års konkurranser, er mange usikre på treningen. Jeg skriver derfor noen ord om dette, spesielt til deg som har jobb og annet (for ex familie/kjæreste) viktig i livet, og dermed har en utfordring i å balansere alt.

1. Tren lystbetont. Høsten og vinteren er lang og mørk. Start for røfft og systematisk, og piffen går ut av deg i januar. Samle overskudd - tren iht humør, vær og forhold.

2. Hold det gående. Ikke stopp opp - men jevn aktivitet flere dager i uka. (Hvis råd 1 og 2 kommer i stor konflikt bør du ta et oppgjør med deg selv - vil jeg virkelig drive triathlon?)

3. Tenk skade og sykdomsforebygging, samle overskudd på alle kanter:
- Få nok søvn og tenk totalbelastning. Jobber du mye overtid er det ikke sikkert den sene kveldsløpingen gjør godt.
- Samle også overskudd m.h.t familie/kjæreste: Puss opp stua nå i stedet for å utsette det til våren.
- Det er mange gode skadeforebyggende ting en kan gjøre sammen: Et salsa-kurs kan gi god bevegelse for stive løpe-hofter. Yoga brukes av både proff triathleter og syklister. Se om det er noe som gir god bevegelse du kan gjøre sammen med din kjære!


Trening som mange norske triathleter overvurderer:
1. Lange sykkeløkter  Jeg sier ikke at det ikke teller med treningstimer, men:
- 3-5 timers sykkelturer i november-sludd eller inne på rulla kan være drepen på mange måter. Jeg mener at antall sykkeltimer teller - men fordel dem heller utover (for eks sykle til/fra jobb) og kjør langturene når været spiller på lag.
2. Løpeturer over 2 eller 2.5 timer koster gjerne mer i restitusjon og skaderisiko enn de gjør nytte. Dessuten kan de virke direkte negativt inn på løpehastigheten (mer om det siden.)
3. ange svømmetimert. I vannet teller kvaliteten mest (i hvertfall for oss som ikke har topp teknikk). Treninger med dyktig instruktør kan gjøre underverker - mens en dårlig svømmer lett kan forverre den allerede dårlige teknikken med å svømme mye. (Merk - her må en også se mye på hvilke mål en stiller seg, og den totale tiden en har. Skal en bli olympisk mester MÅ en henge med på svømmingen - for andre er det viktigere å prioritere tiden mellom de ulike øvelsene, hvor får jeg mest igjenfor den begrensede tiden jeg har til trening? Det har også mye med tidshorisont å gjøre - trening i vannet som gir reell teknikkforbedring vil du dra nytte av i år framover, svømming dreier seg jo mest om teknikk, Dermed kan det være langsiktig lurt å fokusere på det - selv om det på kort sikt gir mer nytte å helle bruke tiden på sykkelen.)
4. Brick (økter med sykkel+løping i samme økt.). Sier ikke at du ikke skal gjøre det - men det er absolutt ingen nødvendig del av treningen på denne tiden.

Undervurderte treningsformer:
1. Fjellturer med sekk. Fantastisk trening som gir styrke, kondisjon og er skadeforebyggende for løpere. Samtidig en aktivitet som godt kan gjøres i ruskevær. (Legger du litt ekstra stein i sekken kan du få fin trening på familietur m/barn.)
2. Ski - i alle former.
3. Løpe raskt: Selv om vi ikke løper fort i konkurranser, er et hurtig steg vesentlig for å løpe raskt på alle distanser. Tren gjerne sammen med den lokale løpeklubben som kjører ulike korte intervaller.


Min trening nå er preget av stor jobb-belastning: Sykkel til/fra jobb (gir 5-9t i uka) og så får jeg inn 2-3 løpeturer i uka, stort sett i terreng på 30-50min hver. Da jeg har hatt mange skader, blir løpeturene korte - og jeg tør ikke løpe intervaller. Jeg blir dermed merkbart treigere. Skulle gjerne hatt intervall-løping både på flater og i bakker - det har jeg tro på hele året - men det viktigste er å holde meg skadefri.
Har blitt for få fjellturer, og lite svømming.
I tillegg mener jeg det er viktig å "holde stillingen" på triathlonsykkelen. Har derfor et prinsipp om å sykle på den minst en gang hver måned - det er som regel noen fine dager imellom selv på høsten og vinteren. I dag var det tørt og stille med temperatur rundt 0 - bare å kle seg litt vindtett så ble det en fin tur.
Når det passer, er det ikke galt med langturer heller. Fikk en i oktober - 5.5timer i nydelig høstvær sammen med flere i klubben.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar